Alamo Country Home

New home on one and a half acre site

  • Hill-01.jpg

  • Hill-10.jpg

  • Hill-11.jpg

  • Hill-07.jpg

  • Hill-09.jpg

  • Hill-08.jpg

  • Hill-12.jpg

  • Hill-06.jpg

Alamo Remodel

Second floor addition and major remodel

  • Peterson-01.jpg

  • Peterson-02.jpg

  • Peterson-03.jpg

  • Peterson-05.jpg

  • Peterson-04.jpg

Martis Camp 230

  • 090415101403_1twp_pfa_martis230web.jpg

  • Martis Camp 230

    The dramatic two-story living and dining areas feature a stone-clad fireplace with integral television niche located at an optimal height for comfortable viewing above a 5 foot linear fireplace framed in engineered quartz by Caesarstone. The cable rail catwalk overlooking the space connects the upstairs media room with two of the home's four bedrooms. Weiland doors, which slide out of view into pockets, open the space to the front and rear terraces.Construction: Setter ConstructionInteriors: Margaret Shannon DesignsPhotography: Todd Winslow Pierce

  • 1twp_rda_martislot230ext02

    The street facade displays the three principal exterior wall materials: stone, with stone banding, metal shingles and horizontal cedar siding. Photography: Todd Winslow Pierce

  • Martis Camp 230

    The master bedroom projects forward of the center of the house and offers a long view to the south, along the length of the putting course greenway. Retractable blinds, like those found elsewhere in the house, provide privacy when desired. Construction: Setter ConstructionInteriors: Margaret Shannon DesignsPhotography: Todd Winslow Pierce

  • Martis Camp 230

    The cable rail system at the stair is used at the upper terrace and for the catwalk, which connects the upper level bedrooms and media room.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Martis Camp 230

    The free-standing master bath tub serves as a sculptural focal point for this small room with a large centered window, opposing vanities, toilet room and shower. Metallic strips accent the marble tile walls.Construction: Setter ConstructionInteriors: Margaret Shannon DesignsPhotography: Todd Winslow Pierce

  • Martis Camp 230

    The free-standing tub viewed from the master suite hall.Construction: Setter ConstructionInteriors: Margaret Shannon DesignsPhotography: Todd Winslow Pierce

  • Martis Camp 230

    The kitchen features a bay window that echoes the larger one at the master bathroom, wire-brushed cabinets, Fisher Paykel DishDrawer dishwashers and a breakfast seating area of Caesarstone.Construction: Setter ConstructionInteriors: Margaret Shannon DesignsPhotography: Todd Winslow Pierce

  • Martis Camp 230

    Catwalk overlooking the living and dining spaces. A bar sink, small refrigerator and storage cabinets are located just outside the media room, which has a large, second-floor outdoor terrace overlooking the putting course.Construction: Setter ConstructionInteriors: Margaret Shannon DesignsPhotography: Todd Winslow Pierce

Peak Estate

  • Italian Hill Town

    What appears from a distance to be a small Italian hill town is a collection of structures that encompass a family's idyllic retreat.Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Italian Hill Town

    The entry into the autocourt passes through an arched opening in the guest wing and aligns with the stair tower of the main house. Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Italian Hill Town

    The autocourt serves as the central piazza for the compound of buildings, walled terraces and gardens.Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Italian Hill Town

    The interiors feature historic artifacts, such as the fireplace mantel, highlighted by simple white plaster walls.Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Italian Hill Town

    Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Italian Hill Town

    One of the guest houses off of the main drive.Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Italian Hill Town

    On an upper terrace, above the main house, is the pool with sweeping views of the valleys and mountains.Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

  • Italian Hill Town

    The private drive to the main house - a two and a half kilometer road - passes a pair of guest houses constructed in the same simple but romantic style.Construction: Abbott Construction Inc.Photography: Todd Winslow Pierce

Carnelian Bay, Lake Tahoe

  • Lake Tahoe Compound

    This family estate on Lake Tahoe occupies a wide and very deep lot on the north shore of Carnelian Bay. The compound includes a main house, guest cabin, carriage house and tennis court, as well as a fanciful earth-sheltered pool house. A three hundred foot lawn connects the different program components offering a dramatic view corridor through the pine-covered property to the shoreline.Construction: Bervid Custom BuildingLandscape: Design WorkshopInteriors: Jenny Fischback DesignWoodwork: Aren Design, Heartwood Custom Woodworks Photography: David O. Marlow

  • Lake Tahoe Compound

    The great room is designed with three walls of glass to balance the strong natural light off the lake and is centered on a long gallery that connects this new wing with the original house. An interior "Juliet" balcony overlooks the room from an upper study.Construction: Bervid Custom BuildingLandscape: Design WorkshopInteriors: Jenny Fischback DesignWoodwork: Aren Design, Heartwood Custom Woodworks Photography: David O. Marlow

  • Lake Tahoe Compound

    The handcarved beams, posts and other wood details take their cues from the Vikingsholm, a Lake Tahoe estate listed on the National Register of Historic Places.Construction: Bervid Custom BuildingLandscape: Design WorkshopInteriors: Jenny Fischback DesignWoodwork: Aren Design, Heartwood Custom Woodworks Photography: David O. Marlow

  • Lake Tahoe Compound

    Birch bark walls in the powder room.Construction: Bervid Custom BuildingLandscape: Design WorkshopInteriors: Jenny Fischback DesignWoodwork: Aren Design, Heartwood Custom Woodworks Photography: David O. Marlow

  • Lake Tahoe Compound

    The gallery connects the original house with the new wing.Construction: Bervid Custom BuildingLandscape: Design WorkshopInteriors: Jenny Fischback DesignWoodwork: Aren Design, Heartwood Custom Woodworks Photography: David O. Marlow

  • Lake Tahoe Compound

    The earth-sheltered pool house, which encloses the mechanical spaces, as well as changing rooms, is affectionately called the "hobbit hut." Construction: Bervid Custom BuildingLandscape: Design WorkshopInteriors: Jenny Fischback DesignWoodwork: Aren Design, Heartwood Custom Woodworks Photography: David O. Marlow

Bachelor Gulch

  • Bachelor Gulch 1

    On a very steep lot in the Bachelor Gulch development of Beaver Creek, Colorado, this house steps down its slope, relating visually and physically along the way to a landscaped side yard with cascading water feature, intermediate seating areas and in-ground spa.Construction: George Shaeffer ConstructionInterior Design: Associates IIIPhotography: David O. Marlow

  • Bachelor Gulch 1

    A water feature that follows the descending contours of the property ends at an in-ground spa opposite the lower level game room and just off of the master bedroom.Construction: George Shaeffer ConstructionInterior Design: Associates IIIPhotography: David O. Marlow

  • Bachelor Gulch 1

    The entry, on the uphill side of the house, leads to a vaulted hall and courtyard, in which is centered a steel sculpture.Construction: George Shaeffer ConstructionInterior Design: Associates IIIPhotography: David O. Marlow

  • Bachelor Gulch 1

    The main living area includes the dining table and a small study area behind the free-standing fireplace.Construction: George Shaeffer ConstructionInterior Design: Associates IIIPhotography: David O. Marlow

  • Bachelor Gulch 1

    Living roomConstruction: George Shaeffer ConstructionInterior Design: Associates IIIPhotography: David O. Marlow

  • Bachelor Gulch 1

    A repeating pattern of squares is found throughout the details of the house, including balustrades and windows.Construction: George Shaeffer ConstructionInterior Design: Associates IIIPhotography: David O. Marlow

  • Bachelor Gulch 1

    Master bathroomConstruction: George Shaeffer ConstructionInterior Design: Associates IIIPhotography: David O. Marlow

Walnut Creek Traditional

  • Prototype House

    This suburban Walnut Creek home was built using an all-wood structural panel system imported from Austria as a prototype home for Pure Wood Solutions, a U.S. company partnering with Thoma-Holz to bring this technology to North America.

  • Prototype House

    The thick wood walls provide most of the necessary insulation required by building codes and offer superior qualities of sound attenuation, fire safety and sustainability. The added health benefits of an all-wood system are especially attractive to people who suffer from allergies to synthetic materials and for use in wellness and health facilities.

  • Prototype House

    The structural wood panel system is assembled with small-dimensioned, responsibly-harvested wood strips laid in a dense cross pattern and held in place with wood dowels, which results in an extremely strong building unit that can be used in multi-story structures. In the prototype home, pictured here, the panels were left exposed in some rooms, but can be painted, plastered or covered with other finishes.